Menu
Městys Jince
městysJince
Městys Jince
městysJince
nahoru

Umělý výtěr štik v Pardubicích

Umělý výtěr štik v Pardubicích 2

Dne 26. března 2024 byl zveřejněn v aktualitách webových stránek ČRS, z. s., článek „Umělý výtěr štik v Pardubicích“.

Umělý výtěr štik v Pardubicích

 

Dne 26. března 2024 byl zveřejněn v aktualitách webových stránek ČRS, z. s., článek „Umělý výtěr štik v Pardubicích“. Z článku citujeme:

„Pardubičtí rybáři začali s umělým výtěrem štik. Celkem se předpokládá 6 milionů kusů plůdku.

Část plůdku si nechávají rybáři v Pardubicích pro vlastní potřeby, zbytek je určen rybářským organizacím Východočeského územního svazu, soukromníkům i jiným rybářským firmám.

Umělý výtěr štik začíná v Pardubicích zpravidla koncem března, letos vše vypuklo o trochu dříve. K výtěru jsou vybírány zralé štiky o váze od jednoho do dvou kilogramů. Kolegové k výtěru používají staré osvědčené postupy.

Mírným tlakem vymáčknou z jikernačky jikry na suchou misku a smíchají je s mlíčím. Pomocí propírání jiker v čisté vodě zbaví jikry lepkavosti. Asi deset až čtrnáct dní trvá pobyt jiker v inkubačních lahvích, vše záleží na teplotě vody. Pak nastane ve speciálním zařízení takzvané vykulení, kdy se rybička dostane z jikry ven. Po deseti dnech spotřebuje svůj žloutkový váček, pak se poprvé nadechne a přijímá nadále vnější potravu. V tu chvíli je plůdek schopen transportu k zákazníkovi.

Petrův zdar!

                                                              

Václav Horák (předseda Východočeského ÚS), za ČRS Lukáš Mareš“                                                                      

Výbor ČRS, z. s., MO Jince                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Datum vložení: 27. 3. 2024 7:06
Datum poslední aktualizace: 27. 3. 2024 7:08
Autor: Správce Webu